Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 672 Sayılı KHK ile ihraç edilen Öğretmen Akif Zihni’nin başvurusunu iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesi ile reddetti!
Başvuru yapıldığı tarihte Anayasa Mahkemesi henüz KHK’lar ile ilgili CHP’nin yaptığı iptal başvurularını reddetmemişti. Ayrıca Danıştay’ın ve İdare Mahkemelerinin KHK’lar ile ilgili red kararları da henüz verilmemişti. Zamansız, belgesiz ve dayanaksız yapılan başvuruyu AİHM iç hukuk yolları tüketilmediği gerekçesi ile reddetmiştir.
672 sayılı KHK ile ihraç edilen Akif Zihni AİHM başvurusunda; etkili iç hukuk yolu bulunmadığını, Anayasanın 148. Maddesi ile düzenlenen KHK’lar için Anayasa Mahkemesine iptal davası açılamayacağı düzenlemesini, yine 6216 Sayılı Anayasa Mahkemesinin kuruluş ve görevlerine ilişkin kanunun 45/3 maddesi ile yasalar ve idarenin düzenleyici işlemleriyle ilgili Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılamayacağı düzenlemesini gerekçe olarak göstermiştir.
Başvurucu ayrıca Anayasa’nın OHAL’de alınacak tedbirlerin sınırlarıyla ilgili Anayasa’nın 15. Maddesi olağan üstü hal ile ilgili Anayasa’nın 119,120 ve 121. maddeleri ile ilgili açıklamalar yapmıştır. Ancak KHK’lar ile ilgili etkili bir iç hukuk yolu bulunmadığı konusunda başvuru formuna herhangi bir mahkeme kararı, Yargıtay Kararı veya Danıştay Kararı, Anayasa Mahkemesi kararı eklemediği gibi bu konuyla ilgili herhangi bir belge de mahkemeye sunmamıştır. AİHM bu nedenlerle başvuruyu sözleşmenin 35/1. Maddesine göre reddetmiştir.
Bilindiği gibi Akif Zihni’nin AİHM başvuru tarihinden sonra Anayasa Mahkemesi CHP’nin KHK’lar ile ilgili ‘İptal Başvuruları’nı reddettiği gibi Danıştay KHK’lar ile ilgili iptal başvurularının idare mahkemelerinin görmesi gerektiği, bu davaların Danıştay’ın 1. Derece mahkemesi olarak bakacağı davalar arasında bulunmadığı kararı vererek dosyaları davacıların son görev yeri İdare Mahkemesi’ne gönderme kararı almıştır. İdare Mahkemeleri ise peş peşe KHK’lar ile ilgili davalara bakma yetkileri olmadığı gerekçesi ile red kararı vermektedir. Bu nedenlerle, bu tarihten sonra AİHM’e yapılacak olan başvurulara, Anayasa Mahkemesinin CHP’nin iptal başvuruları ile ilgili kararları, Danıştay’ın söz konusu davalar ile ilgili kararları, İdare Mahkemeleri’nin ret kararları eklenerek; iç hukuk yollarının etkili olmadığı konusunda yeterli açıklamalarla başvurular yapıldığında AİHM’in kabul edilebilirlik kararı vereceği hukukçular tarafından belirtilmektedir.